Gevangenpoort

Gevangenpoort2018-07-30T16:25:23+00:00

Korte Herdenking Moord Gebroeders de Witt Rampjaar 1672 op 11/12 augustus
bij standbeeld Johan de Witt  naast de Gevangenpoort
om 13.00 en 15.00 uur

Speciale rondleidingen en lezing Haags Historisch Museum & De Gevangenpoort

Rondleidingen en lezing Gebroeders De Witt

Op zaterdag en zondag om 13.15 uur organiseert de Gevangenpoort een speciale rondleiding en stadswandeling ‘Gebroeders De Witt’.
U ziet onder meer de kamer waar Cornelis de Witt gevangen werd gehouden. Met de stadswandeling ziet u onder meer de plek waar zij vermoord zijn en het huis van Johan de Witt dat op een steenworp afstand ligt. €10,-, met museumjaarkaart gratis.
Reserveren via de website Museum de Gevangenpoort.

Om 14.00 uur is er een speciale korte rondleiding ‘Stadhouders/Gebroeders De Witt’ in het Haags Historisch Museum, dat het onderkomen was van de Schutterij die een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens de moord. Ook liggen hier de vinger en tong van de Gebroeders.
Voor deze rondleiding hoeft u niet te reserveren. De rondleiding is inclusief entree museum, met museumjaarkaart gratis.
Zie website Haags Historisch Museum.

Op zondag 15.15 uur wordt in het Haags Historisch Museum de lezing gehouden van Vrienden van De Witt door historicus Marcel Nonhebel:
‘Waartoe dient de Acte van Seclusie? Nooit meer een Oranje als stadhouder aanstellen.’
Zeker zijn van een plek? Reserveren: Haags Historisch Museum

Programma, Plattegrond, Tijdlijn & IJs

Haal de informatiefolder op bij locatie Hofvijver of Paleistuin en verzamel hierin de ‘handtekeningen’ van een Middeleeuwer, een Edelvrouw of Edelman en een Koningin.

Als beloning krijg je bij ijscoman Moes op het Binnenhof of bij Gelaterie RIVA aan de Veenkade 5 bij de Paleistuin een gratis extra ijsbol.

WIST JE DAT?

In het rampjaar 1672  werden Cornelis en Johan de Witt op gruwelijke wijze vermoord. Johan de Witt was 19 jaar raadspensionaris van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en had meegewerkt aan de ‘Acte van Seclusie’, waarin werd afgesproken dat er nooit meer een Oranje als stadhouder zou worden aangesteld. Dit om de invloed van Engeland in de Republiek tegen te gaan. Toen in 1672 Engeland en Frankrijk de Republiek aanvielen riepen velen weer om een Oranje. Johan de Witt legde zijn functie neer. Zijn broer Cornelis de Witt werd gevangen gezet in de Gevangenpoort, omdat hij verdacht werd van een moordplan op Oranje. De Gebroeders stierven aan verwondingen tijdens het naar buiten brengen en werden vervolgens ondersteboven aan de galg op het Groene Zoodje opgehangen en gelyncht door het volk.
In 1918 zijn de Gebroeders in ere hersteld met een standbeeld van Johan de Witt.

Kijktip
In de film Michiel de Ruyter speelt Johan de Witt een belangrijke rol. De film kun je o.a. zien bij Netflix en Pathé Thuis.