Het Haags Historisch Museum is partner vanaf de start van het Hollands Historisch Festijn in 2016, toen nog Haags Historisch Festijn. Het Festijn is van naam gewijzigd omdat het niet alleen de geschiedenis van Den Haag betreft, maar de geschiedenis van het Binnenhof Den Haag als regeringscentrum van Nederland. Dit geldt ook voor het museum. Het biedt een uitstekende kijk op de geschiedenis van Den Haag welke de basis vormt van het huidige Koninkrijk der Nederlanden.

Het museum is op 16 mei officieel toegetreden tot het landelijke Canonnetwerk met de moord op de gebroeders De Witt. Het wordt ook wel de eerste ‘politieke’ moord genoemd in de Nederlandse geschiedenis: de moord op Johan de Witt en zijn broer Cornelis bij de Gevangenpoort in Den Haag. In 1672 werden zij door aanhangers van de stadhouder vermoord, waarna hun lichamen op gruwelijke wijze werden verminkt. Deze ‘politieke’ moord en de overblijfselen, de tong en de vinger, zijn onlosmakelijk verbonden aan het Canonvenster ‘de Republiek’.

TIPS

Op zaterdag 17 augustus om 13.45 uur houdt de vereniging Vrienden van de Witt de lezing ‘De politieke rol van Johan de Witt’. Na afloop is er gelegenheid voor maximaal 25 personen om mee te doen met een rondleiding in de Gevangenpoort. De kosten voor de bijeenkomsten, te voldoen ter plaatse, bedragen €10 voor de entree van Museum en €10 voor entree Gevangenpoort. Met Museumjaarkaart is de toegang gratis. Aanmelden voor de lezing ofwel voor de combinatie met de rondleiding uiterlijk 13 augustus 2019 via  registratie@vriendenvandewitt.nl

Op zaterdag 14 september zijn het Haags Historisch Museum en de Gevangenpoort gratis toegankelijk voor publiek in het kader van Open Monumentendag. Je kunt dan ook de tentoonstelling over de Gouden Eeuw bekijken.

Op zondag 15 september wordt van 13.30 – 15.00 uur een Hofstedelezing gehouden die de vriendschappelijke band tussen Huygens, Cats en Westerbaen belicht. Naast Constantijn Huygens speelde ook Jacob Cats een leidende rol in het 17de eeuwse literaire leven van Den Haag. Behalve zijn hofdicht ‘Ouderdom, Buytenleven en Hofgedachten op Sorghvliet’ schreef hij nog meer bekende werken, zoals de gedichtenbundel ‘Houwelijck’, waarmee ‘vadertje’ Cats de beroemdste moraaldichter in de Nederlandse literatuurgeschiedenis zou worden. Reserveren via JacobCatsLezing@gmail.com.