Musea 11/12 augustus

Musea2018-08-03T16:20:55+00:00

Haags Historisch Museum

Korte Vijverberg 7

Zaterdag en zondag om 14.00 uur speciale themarondleidingen Stadhouders/Gebroeders De Witt van 30 minuten en zondag 15.30 uur Lezing ‘Waartoe de Acte van Seclusie? Nooit meer een Oranje als stadhouder aanstellen’ door dhr. M. Nonhebel van Vrienden van de Witt. De rondleidingen en lezingen inclusief entree museum. Met museumjaarkaart gratis.

Gevangenpoort

Buitenhof 33

Speciale rondleiding en stadswandeling ‘Sterfdag gebroeders De Witt’ op zaterdag 11 en zondag 12 augustus om 13.15 uur. Denk aan reserveren. €10,-, met museumjaarkaart gratis.

Kelder Ridderzaal

Ingang zijkant Ridderzaal

De kelder van de Ridderzaal met een kleine expositie over Prinsjesdag is gratis toegankelijk.

EXCLUSIEVE LEZINGEN & tips
Haags Historisch Museum en Museum Bredius

Vrienden van de Witt, Historicus Marcel Nonhebel, geeft de lezing ‘Waartoe de Acte van Seclusie? Nooit meer een Oranje als stadhouder aanstellen.’ De lezing wordt gehouden op zondag 12 augustus om 15.15 uur in het Haags Historisch Museum. Heeft u een museumjaarkaart? Dan is de toegang gratis. Zie anders voor de toegangsprijzen en reserveren Haags Historisch Museum.

Haag’s Barokorkest New Dutch Academy verzorgt een exclusieve lezing op zaterdag 11 augustus om 15.00 uur in Museum Bredius: een 18e eeuws herenhuis aan de Lange Vijverberg 14. Hier mag u tussen de schilderijen van Jan Steen en Rembrandt plaatsnemen: de privé-collectie van Abraham Bredius. Dirigent Simon Murphy geeft de lezing ‘Den Haag, Internationale Muziekstad in de 18e eeuw’. Hierbij vertelt hij onder meer over Frank Zappa, de hofcellist van Prins Willem V. U betaalt voor de lezing €6,- incl. entree voor het museum. De museumjaarkaart is dan niet geldig. Zeker zijn van een plek? Dan kunt u reserveren via info@newdutchacademy.nl.

Daarnaast is Museum Bredius open voor publiek op zaterdag 11 augustus van 11.00-15.00 en zondag 12 augustus van 11.00-17.00. Toegang €6,-, museumjaarkaart geldig.

Willem V was de laatste stadhouder en vader van koning Willem I. Hij hield meer van kunst dan regeren en opende zijn Galerij Prins Willem V als het eerste openbare museum in Nederland, naast de Gevangenpoort. Zijn collectie is tevens de basiscollectie van het Mauritshuis.

TIP Met het Buitenmuseum kunt u beleven waar deze beroemde schilderijen in Den Haag zijn ontstaan.

Buitenmuseum

Startlocatie Paulus Potterhuis Dunne Bierkade 17.

Op zaterdag 11 en zondag 12 om 12.30 en 14.30 uur is de excursie ‘Ontmoet wereldberoemde schilders’ Het Buitenmuseum is een Schilderrijk stukje aan de Dunne Bierkade en omgeving. Hier woonden en werkten wereldberoemde schilders. Hun schilderijen hangen onder meer in Galerij Prins Willem V, het Mauritshuis en het Haags Historisch Museum.  Duur ca. 1 uur. Prijs: €9,- voor volwassenen, €6,- voor kinderen. Reserveren verplicht: 070 – 3220487. PS: Op zondag 12 augustus kunt u een oude bewoner ontmoeten.

Huijgens’ Hofwijck

Westeinde 2a Voorburg

Tijdens het Hollands Historisch Festijn is ook Christiaan Huygens aanwezig, een van de toonaangevende wetenschappers uit de 17e eeuw. Zijn vader, Constantijn Huygens, was een beroemde raadgever van de Oranjes. Hun buitenhuis Hofwijck aan de Vliet in Voorburg is nog steeds te bezoeken. Ontworpen door Constantijn Huygens in de perfecte vorm van een lichaam, waarbij zijn huis het hoofd is.

 

HAAGSE TIPS   Museon met tentoonstelling ‘Ridders & Kastelen’ t/m 2 september  Historisch Festival Scheveningen zaterdag 18 augustus Open Monumentendag 9 en 10 september waarbij koningin Anna Paulowna op zondag 10 september een ‘meet and greet’ houdt in ‘haar Paleis Kneuterdijk’ op uitnodiging van de Hoge Raad, die er nu in gevestigd is  PRINSJESFESTIVAL van 13 september t/m Prinsjesdag 18 september. Het feest van de Democratie  Kinderrijk  6 t/m 12 jaar ‘Als ik de baas zou zijn’ met op donderdag 25 oktober ‘Leve de Rechtstaat’ en op vrijdag 28 december ‘Leve de Koning’  Aletta Jacobs in de klas, Viering 100 jaar Kiesrecht educatieve voorstelling voor de bovenbouw basisscholen in de regio Den Haag

Neem een kijkje op de website van Museumkwartier Den Haag
voor musea, theaters en tentoonstellingen rondom het Binnenhof.