Over 2017

Over 20172018-08-03T16:40:35+00:00

ORGANISATIE
Het Haags Historisch Festijn is een initiatief van Stichting HISTORIE-KS.
De coördinatoren zijn Rob Kortekaas en Angelique Schipper

DOEL
Nergens in Nederland is een plek waar de Vaderlandse geschiedenis zo letterlijk op straat ligt als op en rond het Binnenhof in Den Haag. Het is één groot geschiedenisboek waarvan wij de bladzijden jaar na jaar steeds meer als samenhangend verhaal voor het voetlicht willen brengen voor jong en oud.
Van de Graven van Holland, de strijd om het Graafschap, de Stadhouders, Napoleon, ons Koningshuis, de Tweede Wereldoorlog tot heden met onze Regering: de overheveling van de macht van de adel naar het volk.
Vanuit het bestuurscentrum Binnenhof Den Haag is Nederland gevormd naar hoe het nu is.
Acht eeuwen lang dient het Binnenhof als centrum van macht. Daarmee is het een van de oudste bestuurscentra ter wereld die nog in gebruik zijn!
Wij willen vanuit onze ervaring met re-enactment en geschiedenistheater levende geschiedenis toevoegen aan de eeuwenoude archeologie van gebouwen, bestrating en monumenten. Doel is de komende jaren samen met alle partners steeds meer van de geschiedenis te laten zien. Vroeger had de adel de macht, nu is de macht aan het volk. De democratie in Nederland is een belangrijke verworvenheid en de basis in onze huidige samenleving.

PARTNERS
Het Haags Historisch Festijn werkt samen met alle partners in Den Haag die bijdragen aan het voor het voetlicht brengen van de rijke historie: waaronder musea, rondleidingen, rondvaarten en rondritten. Speciale dank gaat uit naar het Haags Historisch Museum, directeur Marco van Baalen, die met ons gelooft in de kracht van levende geschiedenis en  Stichting Haagse Dingen, Dennis Simonis, die met ons samenwerkt om middels video het evenement onder de aandacht van een groot publiek te brengen. En naar een ieder die het mogelijk maakt om deze droom van Vaderlandse Geschiedenis werkelijkheid te maken op de belangrijke historische locaties, waaronder in het bijzonder het Binnenhof. De inzet van velen die in de huid kruipen van de personages of hen daarbij ondersteunen. Dank jullie wel. Met elkaar wordt het mogelijk!

DONATEUR
Vindt u het delen van de Vaderlandse geschiedenis van Nederland ook een belangrijk onderdeel in onze samenleving? Wordt dan donateur van het Haags Historisch Festijn. Vanaf €50,- op jaarbasis bent u onze zeer geëerde gast op het Haags Historisch Festijn en geven wij u graag een persoonlijke rondleiding.

FINANCIELE ONDERSTEUNING

Het Haags Historisch Festijn wordt in 2017 mede mogelijk gemaakt door:

Ministerie OCW
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Den Haag
Fonds 1818
Prins Bernhard Cultuurfonds

Het ministerie OCW is opdrachtgever voor het historische onderdeel ‘100 jaar Pacificatie’, waarmee een einde aan de Schoolstrijd kwam door uitruil met Kiesrecht, waardoor twee zeer langlopende kwesties opgelost konden worden in 1917.

MET DANK AAN ALLE SAMENWERKENDE ORGANISATIES 2017

123hekken, Ambassade van Den Haag, ASA Beveiliging, BIZ Hofkwartier, Cakedufortin, Compagnie van Brederode, Fronti Nulla Fides, Gemeente Den Haag, Gemeente Vlaardingen, Gelaterie Riva, Gilde Den Haag, Haag Events, Haags Historisch Museum, Huis van Hilde, Huurlingen, Juni Lekkernijen, Kwekers in de Kunst, Ministerie OCW, Museum de Gevangenpoort, Multicopy Den Haag, Nationaal Onderwijsmuseum, Het Nutshuis, Ooievaart & Jan van Goyenhuis, Pathé Buitenhof, ProDemos, PS Publiciteitsservice & Kabinet Buitenreclame, Ruïne van Brederode, Stalhouderij Hanemaaijer (Gouden Koetsjes), Fa. Spreksel, Stadsrijschool Den Haag, Touristtram, Vrienden van De Witt, Willemsvaart, Worksprisma, IJscoman Moes.

De ’s-Gravenhaagsche Stadsrijschool is de oudste burgermanege van Nederland en ligt midden in het centrum van Den Haag in een historisch monumentaal pand, dicht bij het strand, de duinen en het bos.

Gemeente Vlaardingen viert en herdenkt de Slag bij Vlaardingen in 1018. Met hulp van de Vlaardingse bevolking versloeg graaf Dirk III op 29 juli 1018 een veel groter keizerlijk leger. Met deze overwinning verwierf de graaf veel meer autonomie voor zijn graafschap. De veldslag markeert het begin van een periode waarin Holland vorm krijgt. Gedurende 2018 organiseert de gemeente Vlaardingen samen met vele andere verschillende activiteiten. Zo komen in het weekend van 9 en 10 juni honderden ‘11e-eeuwse’ krijgers uit heel Europa om deze beroemde slag na te spelen. Maar er staat veel meer op het programma. Meer kunt lezen op www.vlaardingen1018.nl.

Al het videomateriaal is tot stand gekomen met Stichting Haagse Dingen.