Hollands Historisch Festijn

Het Hollands Historisch Festijn is in 2016 begonnen als Haags Historisch Festijn. De naam is aangepast omdat het om de geschiedenis van Holland en Nederland gaat.

Organisatie

Het Hollands Historisch Festijn is een initiatief van Stichting HISTORIE-KS. De coördinatoren zijn Rob Kortekaas en Angelique Schipper.

Logo Historie-KS

Doel

Nergens in Nederland is een plek waar de Vaderlandse geschiedenis zo letterlijk op straat ligt als op en rond het Binnenhof in Den Haag. Het is één groot geschiedenisboek waarvan wij de bladzijden jaar na jaar steeds meer als samenhangend verhaal voor het voetlicht willen brengen voor jong en oud.
Van de Graven van Holland, de strijd om het Graafschap, de Stadhouders, Napoleon, het Koningshuis, de Tweede Wereldoorlog tot de huidige Regering: de overheveling van de macht van de adel naar het volk.

Vanuit het bestuurscentrum Binnenhof Den Haag is Nederland gevormd naar hoe het nu is. Acht eeuwen lang dient het Binnenhof als centrum van macht. Daarmee is het één van de oudste bestuurscentra ter wereld die nog in gebruik zijn!

Wij willen vanuit onze ervaring met re-enactment en geschiedenistheater levende geschiedenis toevoegen aan de eeuwenoude archeologie van gebouwen, bestrating en monumenten. Doel is de komende jaren samen met alle partners steeds meer van de geschiedenis te laten zien. Vroeger had de adel de macht, nu is de macht aan het volk. De democratie in Nederland is een belangrijke verworvenheid en de basis in onze huidige samenleving.